12:24:57    woensdag, 15 juli 2020
brabants centrum logo
Vrijdag, 13 juni 2014 13:30 uur, laatst gewijzigd op 13 juni 2014 13:45 uur

'Boxtel verdient méér voor PHS'

\'Boxtel verdient méér voor PHS\'

Op de foto: De dubbele overweg in de Tongersestraat in Boxtel is al decennia lang een verkeersknelpunt. (Foto: Albert Stolwijk).

De fracties in Provinciale Staten willen unaniem dat er meer geld beschikbaar komt voor een oplossing van de dubbele spoorwegovergang in Boxtel. Daarbij wordt met name naar het Rijk gekeken. Gedeputeerde Ruud van Heugten overlegt maandag 16 juni in Den Haag met staatssecretaris Wilma Mansveld.

De Statenleden vinden dat de staatssecretaris de twee overwegen op slechts dertig meter afstand van elkaar in de Tongersestraat officieel moet erkennen als één overgang van vier sporen. Als dat gebeurt, heeft het Rijk de plicht om de sanering ervan volledig te financieren. Nu betalen het ministerie en ProRail maximaal de helft van een 38,4 miljoen euro kostende project dat onder meer de aanleg van een fietstunnel omvat.

Dat de dubbele overweg een verkeersknelpunt van de eerste orde is, staat voor alle fracties als een paal boven water. ,,Idioot als ze in Den Haag niet zien dit een viersporige overweg is”, sprak Willemieke Arts (SP). Boxtelaar Herman Mondriaan (ouderenpartij 50Plus) zei dat zijn dorpsgenoten zich volledig in de steek gelaten voelen door het bericht vorige week dat het provinciebestuur ’slechts’ een kwart wil financieren. Hierdoor kampt Boxtel met een financieel gat van 4 miljoen euro.

Gedeputeerde Van Heugten leek een gewillig oor te hebben voor de suggestie om via een U-bocht voor extra middelen te zorgen. Dat zou kunnen door andere potjes aan te spreken voor noodzakelijke verkeersaanpassingen op de Eindhovenseweg en Keulsebaan. Maandag hoor Van Heugten in Den Haag hoeveel geld het kabinet daadwerkelijk beschikbaar stelt voor het project Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) in deze regio.

Burgemeester Mark Buijs van Boxtel, die vrijdagochtend samen met onder meer de Haarense wethouder Eric van den Dungen een pleidooi voor de Statencommissie Mobiliteit & Financiën hield, zei na afloop dat het lobbywerk van de lokale afdelingen bij hun provinciale fracties succesvol is geweest. ,,En mocht het in Den Haag toch helemaal fout lopen met de onderhandelingen, dan heb ik het gevoel dat hier nog te spreken valt over een hogere bijdrage van de provincie", aldus Buijs.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Uitvaartonderneming Bijnen Toverboom Meubelmakerijdenberg Podium Boxtel Geld en Makelaardij EmielTechniek Elan Bikes support Alfa buisman optiek Doornmalen electro Huidtherapie Geerts advies Olieenzo TopSlank Café zaal Kloosterzicht Beleef Boxtel