08:01:27    zaterdag, 30 mei 2020
brabants centrum logo
Maandag, 11 maart 2013 10:57 uur, laatst gewijzigd op 11 maart 2013 11:38 uur

Boxtel moet fors bezuinigen

Boxtel moet fors bezuinigen

Het regeerakkoord dat VVD en PvdA eind oktober 2012 presenteerden, zorgt ervoor dat Boxtel net als andere gemeenten financieel in zwaar weer verzeild raakt, meldt wethouder Willie van de Langenberg (Financiën): ,,Globaal schatten we in dat het begrotingstekort in 2014 nog beperkt blijft tot 250.000 euro, maar dat dit een jaar later al oploopt tot 1 miljoen euro. Vanaf 2016 zal het tekort circa 1,7 miljoen euro bedragen.”

Daar bovenop komen echter nog kortingen van 4,5 miljoen euro op het gebied van sociale voorzieningen. Net als andere gemeenten krijgt ook Boxtel meer verantwoordelijkheden op het gebied van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), huishoudelijke hulp, jeugdzorg en reïntegratie op de arbeidsmarkt. Uitgaande van bestaande regelgeving hoort daar een budget bij van 14,5 miljoen euro, maar wethouder Van de Langenberg is al blij als hij uiteindelijk 10 miljoen euro krijgt uit Den Haag. ,,In tijden van financiële krapte is het niet mogelijk als gemeente in het gat te springen dat het Rijk laat vallen. Ook zullen we niet kunnen volstaan met het hanteren van de kaasschaaf. We moeten zoeken naar nieuwe wegen.”

Verdeeld over zeven invalshoeken draagt het college van B. en W. bij de gemeenteraad een groot aantal mogelijke oplossingen aan om bezuinigingen door te voeren. In de raadscommissie Bestuurlijke Zaken moeten de fracties woensdag 13 maart aangeven welke onderdelen van het bezuinigingspakket het college nader uit moet gaan werken. De openbare vergadering in de raadzaal begint om 19.30 uur.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Olieenzo Geerts advies Doornmalen electro TopSlank Beleef Boxtel Café zaal Kloosterzicht Geld en Makelaardij Meubelmakerijdenberg EmielTechniek Elan Bikes support buisman optiek Alfa Toverboom Filipe Uitvaartonderneming Bijnen Podium Boxtel