07:21:38    vrijdag, 10 juli 2020
brabants centrum logo
Vrijdag, 13 juni 2014 08:41 uur, laatst gewijzigd op 13 juni 2014 13:36 uur

Boxtel herdenkt het bloedmirakel

Boxtel herdenkt het bloedmirakel

Dat een van de twee Heilig Bloeddoeken in 1924 na bijna drie eeuwen terugkeerde vanuit Hoogstraten naar Boxtel, wordt zondag 15 juni gevierd met enkele bijzondere momenten. Die vinden vooral plaats tijdens de hoogmis in de Sint-Petrusbasiliek.

Daar klinkt ’s ochtends de mannenmis van Perosi zoals die negentig jaar geleden ook werd uitgevoerd. En het relikwie wordt nadrukkelijker dan anders getoond voordat deze in het schrijn wordt opgeborgen voor de ommegang.

Jaarlijks haalt koster Martijn Vlaminckx (foto) de bloeddoek vlak voor de hoogmis op Drievuldigheidszondag uit de kluis in de Heilig Bloedkapel. Hij plaatst deze vervolgens in een speciale vitrinekast voor het altaar in de Sint-Petrusbasiliek.

Daar wordt de zogeheten corporale ook zondag tijdens de hoogmis tentoongesteld. Slechts weinigen zien de bloeddoek in het echt. Want de belangstelling voor de hoogmis is doorgaans marginaal. Door de doek nu nadrukkelijker te tonen én een speciaal mannenkoor te formeren, hoopt de Heilig Bloedstichting op meer kerkgangers.

Wie op zondagmiddag naar de Heilig Bloedprocessie kijkt, ziet de bloeddoek eigenlijk niet. Deze is opgeborgen in een zogeheten bursa, de speciale draagzak die in de koperen reliekschrijn wordt gelegd om door de Boxtelse straten te worden gedragen. Dus wie de bloeddoek in het écht wil zien, mag de eucharistieviering die om 10.30 uur begint in de basiliek niet voorbij laten gaan...

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geerts advies Olieenzo TopSlank Alfa Geld en Makelaardij buisman optiek Huidtherapie Beleef Boxtel Café zaal Kloosterzicht Filipe Podium Boxtel EmielTechniek Remax-optimus Meubelmakerijdenberg Uitvaartonderneming Bijnen Toverboom