13:32:29    donderdag, 28 mei 2020
brabants centrum logo
Zondag, 23 oktober 2011 17:49 uur, laatst gewijzigd op 24 oktober 2011 14:06 uur

Boxtel herdenkt bevrijding 1944

Boxtel herdenkt bevrijding 1944

Op de foto: Deelnemers aan de bevrijdingsherdenking bekijken het kort tevoren onthulde gedicht van Victor Vroomkoning. (Fotö: Gerard Schalkx).

Het was druk zondagmiddag bij het verzetsmonument aan de rand van natuurreservaat Kampina. Tijdens de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Boxtel op 24 oktober 1944 werd het gedicht onthuld dat Victor Vroomkoning eerder opdroeg aan hen die actief waren in het verzet.

Oud-Boxtelaar Walter van de Laar, die schuilgaat achter het pseudoniem Victor Vroomkoning, nam samen met burgemeester Frank van Beers de gemeentevlag van de plaquette waarop het gedicht is vastgelegd. Het aantal deelnemers aan de herdenking groeit jaarlijks. Naar schatting verzamelden zo'n tweehonderd bezoekers zich aan het Verzetslaantje in de buurtschap Roond om onder meer stil te staan bij degenen die in de laatste oorlogsdagen 106 geallieerde airbornes verscholen hielden voor de Duitse bezetter.

Muzikaal omlijst door een koperensemble van de Gildenbondsharmonie en met een vendelgroet door het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris voltrok zich een stemmige bijeenkomst waarin bloemen werden gelegd bij het  gedenkteken dat in 2003 werd opgericht. Initiatiefnemer Broer van Houtum gaf kort uitleg bij het door hem ontworpen monumentje. Scouting Boxtel zorgde voor de erewacht en diverse militaire veteranen waren voor het eerst in tenue present. De organisatie was in handen van de Stichting Boxtel Vooruit.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Café zaal Kloosterzicht buisman optiek Elan Bikes support Remax-optimus Uitvaartonderneming Bijnen Geld en Makelaardij Geerts advies Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel Toverboom Filipe TopSlank Huidtherapie Alfa Olieenzo EmielTechniek