14:33:18    donderdag, 28 mei 2020
brabants centrum logo
Dinsdag, 18 oktober 2011 15:49 uur, laatst gewijzigd op 18 oktober 2011 15:49 uur

'Boring schaliegas oorzaak beving'

De boringen naar schaliegas in het Engelse Blackpool zijn hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van twee kleine aardbevingen in april en mei van dit jaar. Dat meldt de Britse krant The Blackpool Gazette. De boringen in Blackpool werden uitgevoerd door Cuadrilla, het bedrijf dat ook in Boxtel en Helvoirt naar schaliegas wil gaan boren.

Onderzoek door de Britse geologische dienst leidt tot de conclusie dat alles erop wijst dat de boringen bevingen van 2,3 en 1,5 op de schaal van Richter hebben veroorzaakt. Een seismoloog zegt in The Blackpool Gazette dit voor Engelse begrippen kleine bevingen zijn die volgens zijn idee niet veel groter worden in de toekomst. Het ministerie van energie in het Verenigd Koninkrijk is echter niet gerustgesteld en eist een gedetailleerd rapport.

Donderdag 27 oktober laat het gemeentebestuur van Boxtel een bus rijden naar Den Haag, waar het vervolg plaatsvindt van een rondetafelgesprek over schaliegas in de Tweede Kamer, dat werd ingezet op 14 september. Belangstellenden kunnen meereizen en dienen zich vóór morgen, vrijdag 21 oktober 17.00 uur op te geven bij voorlichter Bas Schel van de gemeente via e-mail bsc@boxtel.nl. De opgerichte Stichting Schaliegasvrij Boxtel vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners aan minister Verhagen laten weten weet dat zij bezorgd zijn over de gevolgen van de proefboring naar schaliegas.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

EmielTechniek Alfa buisman optiek Huidtherapie Meubelmakerijdenberg Café zaal Kloosterzicht Beleef Boxtel Olieenzo Filipe Toverboom TopSlank Elan Bikes support Remax-optimus Geld en Makelaardij Podium Boxtel Doornmalen electro