17:40:36    zondag, 12 juli 2020
brabants centrum logo
Zondag, 21 oktober 2012 13:50 uur, laatst gewijzigd op 21 oktober 2012 18:18 uur

Boek Airbornes voor verzetsman

Boek Airbornes voor verzetsman

Op de foto: Twee historische groepen demonstreren ter gelegenheid van de verschijning van het boek Kampina Airborne de uitrusting van de 101e Amerikaanse Airborne Divisie bij De Groene Poort. (Foto: Marc Cleutjens).

Voormalig verzetsman Gabriel Sauer heeft zondag het eerste exemplaar van het boek Kampina Airborne in ontvangst genomen. Sauer werd tijdens de herdenking in de Kampina enkele uren later onderscheiden als Kei van een Boxtelaar.

In het bezoekerscentrum van De Groene Poort in Boxtel werd het boek van Peter van der Linden uit Oisterwijk gepresenteerd; wethouder Peter van de Wiel opende tevens een expositie van Boxtelaar Han van den Bosch over de opvang van 98 Airbornes in Kampina in 1944. De tentoonstelling is zondagochtend al door vele honderden bezoekers aanschouwd.

Onder massale belangstelling kreeg Sauer - de enige nog in leven zijnde verzetsman en speciaal overgekomen uit de Verenigde Staten - het fraaie boek overhandigd. Sauer was met onder anderen Klaas Dekker, Roel Dekker en Graad en Door van der Meijden nauw betrokken bij de opvang en verzorging van Amerikaanse en Engelse militairen, die in de operatie Market Garden in de omgeving van Boxtel verzeild raakten.

Tot aan de bevrijding van Boxtel verbleven de soldaten in Kampina. Op 24 oktober trokken ze als eerste het door Duitsers verlaten Boxtel binnen. Pas een dag later zouden de eerste geallieerde troepen zich in Boxtel laten zien. Vandaar dat altijd gesproken wordt over een 'dubbele bevrijding'.

In zijn boek Kampina Airborne reconstrueert Van der Linden de periode tussen half september en eind oktober 1944. Het boek is vanaf zondag te koop, onder meer bij De Groene Poort en via www.heemkundeboxtel.nl. Kosten: 19,95 euro.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Beleef Boxtel Toverboom Podium Boxtel Doornmalen electro Elan Bikes support TopSlank Meubelmakerijdenberg Filipe Café zaal Kloosterzicht Alfa Olieenzo Uitvaartonderneming Bijnen Geerts advies Remax-optimus buisman optiek Huidtherapie