13:44:12    woensdag, 15 juli 2020
brabants centrum logo
Zondag, 15 juni 2014 17:21 uur, laatst gewijzigd op 16 juni 2014 08:31 uur

Bloedprocessie blijft boeien

Bloedprocessie blijft boeien

Op de foto: Koning David spreekt de toeschouwers van de Heilig Bloedprocessie toe. (Foto's: Henk van Weert).

Boxtel beleefde zondagmiddag 15 juni een stralende editie van de jaarlijkse Heilig Bloedprocessie. De finale van het WK hockey in Den Haag, die een kwartier na het vertrek van de kleurrijke stoet op tv startte, zal er beslist debet aan zijn geweest dat er wat minder toeschouwers langs de kant van de weg stonden dan in de voorbije jaren.

Degenen die wel de moeite namen om de uit circa vijfhonderd vrijwilligers opgebouwde ommegang te bekijken zag als altijd een indrukwekkend en ingetogen schouwspel, omlijst met zang en muziek. Het religieuze aspect heeft voor zowel deelnemers als publiek goeddeels afgedaan, maar de wens én wil om de processie als cultuurhistorisch erfgoed over te dragen op een nieuwe generatie is bij velen merkbaar.

Zoals bij Theo van der Meijden, die ook deze keer weer manshoge koperen vleugels mee torste. Als aartsengel Michaël verdreef hij opnieuw Adam en Eva uit het aards paradijs. Van der Meijden (66) is een van die trouwe deelnemers; ruim veertig jaar is hij op de zondag na Pinksteren present in de stoet. ,,En mijn opvolging is al geregeld. Als ik ooit moet stoppen, neemt mijn zoon Teun het over. Hij heeft al eens ingevallen en het kostuum past hem precies”, vertelde Van der Meijden toen hij vlak voor vertrek werd geschminkt in de Sint-Petrusschool.

 

Auteur: Henk van Weert

Foto's

Bloedprocessie blijft boeien

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Filipe Beleef Boxtel Toverboom Geerts advies Remax-optimus Alfa Meubelmakerijdenberg Doornmalen electro EmielTechniek Podium Boxtel Olieenzo Geld en Makelaardij Uitvaartonderneming Bijnen TopSlank Huidtherapie buisman optiek