20:00:15    zondag, 23 februari 2020
brabants centrum logo
Vrijdag, 26 augustus 2011 21:27 uur, laatst gewijzigd op 26 augustus 2011 21:33 uur

Bisdom zet pastoor in de luwte

Bisdom zet pastoor in de luwte

Op de foto: Een archiefopname van pastoor Norbert van der Sluis, tijdens de inzegening van de Mariakapel in de kerk van Sint-Jans Onthoofding.

Bisschop Norbert van der Sluis gaat de komende weken niet voor in de eucharistievieringen van de parochiekerk Sint-Jans Onthoofding in Liempde. Dat heeft het Bisdom Den Bosch vrijdag bekendgemaakt. De pastoor is flink in opspraak geraakt doordat hij een uitvaart heeft geweigerd.

Woensdag had het kerkbestuur van Sint-Jans Onthoofding een gesprek met het bisdom. Het kerkbestuur is zeer ontstemd over het optreden van de pastoor, die weigerde de uitvaart van dorpsgenoot Jan van Kronenburg te verzorgen omdat die was overleden na actieve euthanasie. Van der Sluis zegt dat kerkelijke wetten en regels van de bisschoppenconferentie dit in de weg staan.

Het kerkbestuur gaf bij monde van vice-voorzitter Tini van den Berg aan dat de kerk in Liempde altijd en voor iedereen open moet zijn. De uitvaart van Van Kronenburg had dus nooit geweigerd mogen worden. Eerder deze week werd al duidelijk dat het kerkbestuur aanstuurde op een breuk, inmiddels is duidelijk dat de bestuurders het ontslag van Van der Sluis willen.

Wie de voorgangers in de Liempdse kerk komend weekeinde zullen zijn, was vrijdag nog niet bekend. Plaatsvervangers zullen ook optreden bij bijzondere vieringen, zoals uitvaarten en trouwmissen.

De positie van pastoor Van der Sluis lijkt onhoudbaar in Liempde. Alle vrijwilligers van het evenement 'Liemt zet de juiste toon' hebben zich teruggetrokken. De kans lijkt klein dat de pastoor terug zal keren in Liempde; kerkbestuur en parochianen lijken uitgekeken op de geestelijke die bekend staat om zijn strakke en volgens sommigen vooral ook starre houding.

 

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Meubelmakerijdenberg Doornmalen electro Remax-optimus Geerts advies Filipe Geld en Makelaardij Olieenzo TopSlank EmielTechniek Toverboom Modecentrum Frans Theelen buisman optiek Huidtherapie Podium Boxtel Beleef Boxtel