03:38:40    donderdag, 20 februari 2020
brabants centrum logo
Zaterdag, 10 januari 2015 14:21 uur, laatst gewijzigd op 17 januari 2015 12:38 uur

Binnenmaas weert Boxtelse foto's

Binnenmaas weert Boxtelse foto\'s

Op de foto: Dirk Hardy (rechts) exposeerde het zesluik Clay eerder dit jaar in Rotterdam. Hij studeerde met prima cijfers af aan de Willem de Kooning Academie. Op de foto is de foto van Jezus Christus te zien. (Foto: Peter de Koning).

Het fotokunstwerk Clay van de getalenteerde Boxtelse fotograaf Dirk Hardy wordt deels gecensureerd in de gemeente Binnenmaas. Het gemeentebestuur heeft twee van de zes grote fotoportretten van Hardy verwijderd omdat ze kwetsend en aanstootgevend zouden kunnen zijn voor bezoekers van het gemeentehuis.

Hardy studeerde eerder dit jaar af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. De fotograaf, die onder meer stage liep bij het bekende fotobureau van Esschenaar Pieter Henket in New York, huurde de vroegere wasserij Blanca aan de Baroniestraat om Clay te realiseren.

Hij bouwde een podium waarop hij met een groot aantal (lokale) acteurs en figuranten zes scenes fotografeerde die een link hebben met de wereldgeschiedenis. Clay (klei) verbeeldt de kneedbaarheid van mensen als ze beinvloed worden door belangrijke religieuze stromingen of invloedrijke personen.

Op de prenten toont Hardy onder meer theatrale scenes waarop Jezus Christus, Adolf Hitler, Joseph Stalin en Napoleon staan. De foto's van Jezus en Hitler heeft de gemeente Binnenmaas verwijderd omdat ze aanstootgevend zouden zijn. ,,Mij wordt de mond gensoerd", reageert de fotograaf vandaag in de Volkskrant. Hij aarzelt of hij de opening van de expositie wil bijwonen. ,,Liever hang ik op een plek waar mijn hele werk ongecensureerd wordt getoond."

De gemeente Binnenmaas omvat onder meer de plaats 's Gravendeel en telt zo'n 30.000 inwoners. Elk jaar nodigt de gemeente jonge kunstenaars uit om te exposeren in het gemeentehuis.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geerts advies Olieenzo Filipe Beleef Boxtel Modecentrum Frans Theelen Meubelmakerijdenberg Geld en Makelaardij TopSlank Remax-optimus Podium Boxtel buisman optiek Doornmalen electro Uitvaartonderneming Bijnen Toverboom EmielTechniek