05:37:17    donderdag, 28 mei 2020
brabants centrum logo
Zaterdag, 07 april 2012 10:28 uur, laatst gewijzigd op 07 april 2012 10:35 uur

Bierpomp van 550 'vechtsteentjes'

Bierpomp van 550 \'vechtsteentjes\'

Op de foto: Ties van den Aker (links) en Jos van Eijndhoven metselen de bierpomp op. (Foto: Peter de Koning).

Als vrijwilliger hebben de gepensioneerde metselaars Jos van Eijndhoven (76) en de vier jaar jongere Ties van den Aker vrijdag de bierpomp in Esch herbouwd. 's Ochtends werden de profielen gesteld om alles netjes waterpas te maken, 's middags metselde het tweetal 550 bakstenen in zogeheten wild verband op tot het karakteristieke herkenningspunt van het dorp.

,,De oude bierpomp was opgetrokken van stenen in vechtformaat en die soort gebruiken we weer", vertelt Van den Aker. ,,Ze zijn wat minder hoog dan bakstenen die meestal in de bouw worden gebruikt. Omdat er meer stuks in een vierkante meter gaan, wordt er niet zo vaak voor gekozen: het geeft meer werk. Het is wel een mooie steen; ik heb er destijds mijn eigen huis ook mee opgebouwd." Voor de herbouw van de Essche dorpspomp maakt het overigens niet zoveel uit dat er meer stenen nodig zijn. Het is een betrekkelijk klein karwei, vindt Van Eijndhoven: ,,De meeste tijd gaat in het stelwerk van de profielen zitten..."

Het metselwerk is opgetrokken rond een stalen frame dat is gemaakt door plaatsgenoot Maarten Timmermans. Binnenin zijn zowel een aansluiting voor de waterpomp als een biertapinstallatie. In tegenstelling tot de waterkraan is de biertap echter maar één dag in het jaar in gebruik. Alleen op Hemelvaartsdag, als de kastanjebomen bloeien, vloeit er schuimend gerstenat ter verwelkoming van nieuwe dorpsbewoners. Maar het eerste pilsje is dit jaar toch zeker wel voor de twee metselaars? ,,Nou nee", zegt Van den Aker. Lust hij geen bier dan? De Esschenaar lacht: ,,Oh jawel hoor. Maar het is mij te druk tijdens het bierpompfeest. Ik hap wel in een biertje op een rustiger plekje.

 

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

buisman optiek TopSlank EmielTechniek Podium Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen Geld en Makelaardij Alfa Toverboom Café zaal Kloosterzicht Meubelmakerijdenberg Elan Bikes support Filipe Doornmalen electro Remax-optimus Olieenzo Geerts advies