07:14:57    zondag, 07 juni 2020
brabants centrum logo
Donderdag, 17 april 2014 15:33 uur, laatst gewijzigd op 17 april 2014 15:35 uur

Behoefte aan 'n nieuwe wind...

Behoefte aan \'n nieuwe wind...

Op de foto: De kandidaatwethouders van Boxtel. V.l.n.r. Peter van de Wiel, Marusjka Lestrade, Herman van Wanrooij en Eric van den Broek. (Foto: Peter de Koning).

Op de stelling dat er in het Boxtelse college van B. en W. een andere wind moet gaan waaien nadat twee van de drie coalitiepartijen stemmen hebben verloren, reageerden 112 lezers. Een ruime meerderheid (80 procent) was het met de stelling eens; de overige 20 procent (in totaal 22 mensen) niet.

Qua samenstelling heeft formateur Peter van de Wiel (Combinatie95) inderdaad voor vernieuwing van de coalitie gekozen. In plaats van PvdA/GroenLinks zijn SP en D66 aangeschoven aan de collegetafel. Echter niet omdat de sociaaldemocraten stemmen hadden verloren, maar omdat ze hun wethouderskandidaat Tossy de Man dumpten, waarna zij mogelijk als eenmansfractie verdergaat. In dat geval zou PvdA/GroenLinks met één zetel achter in de gemeenteraad en dat vond Van de Wiel onvoldoende, zo meldde hij maandag tijdens de presentatie van zijn wethoudersploeg.

Van de Wiel koos voor SP en D66 die weliswaar beide stemmenwinst boekten, maar waarvan alleen de socialisten hun raadszetels zagen toenemen: van twee naar vier. Combinatie95 gaf de voorkeur aan de politieke en bestuurlijke ervaring die D66 aandroeg in de persoon van Statenlid Marusjka Lestrade.

Ook INbox, waarmee de voorbije vier jaar ook al werd samengewerkt, werd in de armen gesloten. Die partij verloor bij de definitieve vaststelling van de verkiezingsuitslag de voorlopig toegekende derde zetel aan Combinatie95 en zag zich daarmee gehalveerd. Een verzoek om hertelling trok partijvoorzitter Geertje Schellekens daarna in met de mededeling dat ze na gesprekken overtuigd was geraakt dat er tijdens de coalitievorming ’iets moois’ zou kunnen groeien. Blijkbaar waren er voortijdig toezeggingen gedaan om op het pluche te mogen blijven.

Het CDA viel daarmee buiten de boot. De fractie groeide van twee naar drie zetels, maar bestaat uit allemaal nieuwkomers en dat vond Van de Wiel toch wat te gewaagd. Opmerkelijk, als je een beleidsakkoord schrijft vol ambities op het gebied van vernieuwing en innovatie…

 

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

EmielTechniek Meubelmakerijdenberg Podium Boxtel Geld en Makelaardij buisman optiek TopSlank Alfa Geerts advies Olieenzo Café zaal Kloosterzicht Toverboom Uitvaartonderneming Bijnen Beleef Boxtel Elan Bikes support Filipe Remax-optimus