01:07:24    dinsdag, 14 juli 2020
brabants centrum logo
Zondag, 07 oktober 2012 13:35 uur, laatst gewijzigd op 08 oktober 2012 14:17 uur

'Basiliek: eer én uitdaging'

\'Basiliek: eer én uitdaging\'

Op de foto: Bisschop Hurkmans onthult het conopeum, een ereteken dat aangeeft dat de Sint-Petruskerk basiliek is. (Foto: Gerard Schalkx).

Dat de Sint-Petruskerk voortaan de titel basiliek draagt, is een uitdaging om  het christelijk geloof te blijven uitdragen. Die boodschap gaf bisschop Antoon Hurkmans van 's-Hertogenbosch de Boxtelse parochianen zondagochtend mee.

Hurkmans was hoofdcelebrant tijdens de plechtige hoogmis waarin naast pastoor Richard Niessen ook alle andere actieve priesters van de Verrijzenisparochie voorgingen. In zijn preek blikte monseigneur terug in de tijd en liet alle hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van de Boxtelse kerk én van het Heilig Bloedwonder passeren.

Uiteindelijk sprak hij ook over de hedendaagse geloofsbeleving. ,,Dat die in Brabant in vergelijking met andere streken het snelst afkalft, ligt niet aan mij. Alhoewel ik weet dat sommige mensen denken: 'Was de bisschop maar wat makkelijker'."

De teloorgang van het katholieke geloof in deze provincie is in de ogen van de Bossche bisschop vooral te wijten aan het feit dat Brabanders makkelijk achter trendsetters aan lopen. ,,En die trendsetters zijn tegenwoordig macht, consumptie en genot."

Hurkmans feliciteerde de Boxtelse gemeenschap met het predicaat basiliek dat op voorspraak van paus Benedictus werd verleend. ,,Een mooie eer. Maar ook een mooie uitdaging om trouw te blijven aan de viering van de eucharistie in deze donkere tijden."

 

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

TopSlank Doornmalen electro Huidtherapie Filipe Beleef Boxtel Olieenzo Café zaal Kloosterzicht Geld en Makelaardij Podium Boxtel Toverboom EmielTechniek buisman optiek Meubelmakerijdenberg Uitvaartonderneming Bijnen Remax-optimus Elan Bikes support