16:49:06    zaterdag, 06 juni 2020
brabants centrum logo
Zaterdag, 24 augustus 2013 14:07 uur, laatst gewijzigd op 25 augustus 2013 13:35 uur

Actie tegen schaliegas in 'Oosterhof'

Actie tegen schaliegas in \'Oosterhof\'

Op de foto: Leden van de lokale groepering Schaliegasvrij Boxtel voerden zaterdagmorgen actie bij supermarkt Jumbo in winkelcentrum Oosterhof. (Foto: Gerard Schalkx).

Nadat de lokale groepering Schaliegasvrij Boxtel vrijdag op de Markt met veel succes een protestbijeenkomst hield tegen de voorgenomen proefboringen naar schaliegas in de gemeente, volgde zaterdag van tien tot twaalf uur een handtekeningenactie in winkelcentrum Oosterhof. Veel Boxtelaren zijn geschrokken van de conclusie uit een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken dat boren naar schaliegas veilig zou zijn.

Vijf vertegenwoordigers van Schaliegasvrij Boxtel vroegen het publiek bij supermarkt Jumbo met succes de petitie 'Stop Schaliegas' te ondertekenen tegen de proefboringen op bedrijventerrein Vorst in Lennisheuvel. In twee uur tijd werden zo maar liefst 675 handetekkeningen verzameld. ,,Het ging razendsnel omdat veel mensen uit eigen initiatief naar de tafels met de lijsten liepen om te tekenen", liet woordvoerder Froukje Strik van Schaliegasvrij Boxtel zaterdag weten. ,,De onrust en de woede bij de inwoners van Boxtel en omstreken zijn groot. Men sprak zich openlijk uit over het wantrouwen tegen de regering. De actievoerders kregen veel complimenten als 'goed werk', 'fijn dat jullie dit doen' en 'veel succes!'

Marianne van Hoof was zaterdag een van de leden van Schaliegasvrij Boxtel die actief was in winkelcentrum Oosterhof: ,,Net als vrijdag op de Boxtelse Markt hoeven we ook hier nauwelijks uitleg te geven, want de bezoekers van het winkelcentrum weten heel goed wat er aan de hand is en hebben het nieuws op televisie, radio en in de kranten uitgebreid gevolgd. Natuurlijk krijgen we ook minder leuke reacties, maar over het algemeen – zeg maar 85 procent – reageren de mensen heel positief op onze actie.”

Behalve Strik en Van Hoof werd de Boxtelse actiegroep in het winkelcentrum vertegenwoordigd door David Andreae, Irma Gommels en Josephine van Horen. ,,In mijn schoonheidssalon aan de Beethovenring kunnen mijn klanten de petitie ook ondertekenen”, vertelde Van Horen. ,,Vrijwel alle dames hebben hun handtekening gezet, op dit moment al ongeveer zeventig.”

BESLUIT

De verwachting is dat de Tweede Kamer in september een definitief besluit gaat nemen over de proefboringen. Van Hoof gaf aan dat de leden van Schaliegasvrij Boxtel de komende weken nog actie blijven voeren. ,,Onder meer ook in de wijk Selissenwal, Liempde en Lennisheuvel. We merken dat het onderwerp enorm leeft in Boxtel, wat vrijdag ook al bleek op de Markt. Daar verzamelden we in een paar uur tijd zo'n zeshonderd handtekeningen. En ook hier in winkelcentrum Oosterhof gaat het heel hard”, aldus Van Hoof. ,,We zijn heel blij met de goede contacten die we onderhouden met de gemeente Boxtel en met name ook met burgemeester Mark Buijs. ,,We worden heel serieus genomen.”

In het winkelcentrum waren zaterdag nauwelijks negatieve reacties te horen. Het merendeel van de mensen is het eens met de strekking van de actie en kan zich vinden in de inleidende tekst op de petitie van Schaliegasvrij Boxtel. Die luidt als volgt: ’Ik roep de Tweede Kamer op geen boringen naar schaliegas toe te staan. Deze kunnen drinkwater, lucht en landbouwgrond vervuilen, zijn slecht voor het klimaat en staan de overgang naar duurzame energie in de weg. Bovendien kunnen de boringen leiden tot aardbevingen en tasten ze het landschap aan met boortorens en tankwagens.’

Op zondag 25 augustus hadden al ruim 1.200 mensen de petitie ondertekend. Belangstellenden kunnen overigens sinds zaterdag met Schaliegasvrij Boxtel communiceren via Facebook. Daarnaast verspreidt de actiegroep een nieuwsbrief.

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geerts advies Olieenzo Alfa Toverboom Uitvaartonderneming Bijnen EmielTechniek Meubelmakerijdenberg Filipe Podium Boxtel Elan Bikes support Huidtherapie Doornmalen electro Café zaal Kloosterzicht Geld en Makelaardij Remax-optimus buisman optiek