05:19:13    dinsdag, 04 augustus 2020
brabants centrum logo
Dinsdag, 29 april 2014 17:08 uur, laatst gewijzigd op 29 april 2014 17:13 uur

4 mei: 'Vrijheid geef je door'

4 mei: \'Vrijheid geef je door\'

Op de foto: 7 mei 1992: Boxtel onthult een monument aan de Koppel voor de Boxtelse slachtoffers die vielen tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië.

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van militaire acties nadien, wordt jaarlijks op 4 mei de nationale dodenherdenking gehouden. Onder het nationale motto 'Vrijheid geef je door' houdt Boxtel Vooruit een herdenkingsbijeenkomst en een stille tocht met kransleggingen.

De plechtigheid in de Sint-Petrusbasiliek aan de Oude Kerkstraat begint om 18.40 uur en wordt muzikaal omlijst door een klarinetensemble van de Gildenbondsharmonie en het Sint-Petruskoor. Ook een dansgroep van Tiga treedt op.

Aansluitend vindt een stille tocht plaats die via het Indiëmonument aan de Koppel naar de begraafplaats bij de Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat voert. Daar wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden.

Op beide locaties brengt het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris een vendelgroet terwijl leden van Scouting Boxtel een erewacht vormen. Ook worden bloemenkransen gelegd, onder meer door het gemeentebestuur en de Stichting Veteranen Boxtel. De plechtigheid bij de graven van omgekomen RAF-piloten bij de Heilig Hartkerk wordt eveneens opgeluisterd door muzikanten van de Gildenbondsharmonie; hier spelen koperblazers.

Na het zingen van het Wilhelmus worden op het kerkhof van de wijk Breukelen bloemen gelegd bij de graven van de doden die vielen als gevolg van een ingeslagen vliegende bom in de Mijlstraat. Deelnemers aan de herdenking zijn aansluitend welkom in zaal De Adelaar waar het gemeentebestuur koffie en thee aanbiedt.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Alfa Meubelmakerijdenberg Doornmalen electro Filipe Huidtherapie Geld en Makelaardij Uitvaartonderneming Bijnen Toverboom Podium Boxtel EmielTechniek buisman optiek Remax-optimus Geerts advies Elan Bikes support Café zaal Kloosterzicht Beleef Boxtel