Boxtel's Harmonie presenteert een zomers repertoire tijdens het jubileumconcert voor de Heilig Bloedstichting.
Boxtel's Harmonie presenteert een zomers repertoire tijdens het jubileumconcert voor de Heilig Bloedstichting. Foto: eigen collectie | Peter Kasbergen, 2023.

Boxtel’s Harmonie speelt... mirakelse muziek

Muziek

Boxtel’s Harmonie speelt... mirakelse muziek. Zo luidt de titel van een jubileumconcert ter ere van het feit dat een eeuw geleden een van de twee Heilig Bloeddoeken terugkwam in Boxtel. Het optreden vindt plaats bij spiegeltent Bon Salon, aan de vooravond van de Heilig Bloedprocessie: zaterdag 25 mei.

Het optreden in kasteelpark Stapelen begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk. Boxtel’s Harmonie verzorgt haar openluchtconcert op uitnodiging van de Heilig Bloedstichting. Het is een van de extra activiteiten die op touw worden gezet in aanloop naar de jubileumeditie van de processie op de zondag na Pinksteren. 

JUBILEUMHYMNE

Dirigent Hans van Leeuwen vertolkt met zijn 55-koppige orkest bij de spiegeltent onder meer Cordero de Dios van componist Ricardo Dorado. Een fraaie melodie die vaak wordt gespeeld in Spaanse processies. Ook Portantes Sanguinem Sacrum, in 2008 door Mari van Gils gecomponeerd ter gelegenheid van het gezamenlijke eeuwfeest van beide harmonieën, komt op de lessenaar. 

De Boxtelse musicus liet zich voor deze jubileumhymne inspireren door de deelname van de twee plaatselijke muziekkorpsen aan de kleurrijke stoet. Hij ziet de harmonieën symbolisch als dragers van het Heilig Bloed, zo liet hij destijds bij de première optekenen in deze krant. Niet te verwarren dus met de échte schrijndragers die zich verenigd hebben in een broederschap met dezelfde Latijnse naam. Tijdens het zomeravondconcert klinkt voorts veel onderhoudende muziek. Variërend van een pasodoble tot een ode aan de New Yorkse jazzclub Birdland.

DEELNAME PROCESSIE

Niet alleen op de avond voorafgaand aan de processie laat Boxtel’s Harmonie van zich horen. In de cultuurhistorische stoet op zondag 26 mei zijn de muzikanten opnieuw van de partij. De slagwerkgroep vormt sowieso jaarlijks de openingsgroep. Het harmonieorkest loopt eigenlijk alleen in de oneven jaren mee, in de even jaren afgewisseld door de Gildenbondsharmonie. 

,,De organisatoren van de processie vroegen of béide muziekkorpsen in de jubileumeditie van de processie mee zouden willen doen. Daar hoefden we niet lang over na te denken en zeiden ja”, meldt harmonievoorzitter Sepp van Loon. ,,Het wordt zo wel een druk weekend voor onze muzikanten, maar we doen het graag.” 

p Boxtel’s Harmonie presenteert een zomers repertoire tijdens het jubileumconcert dat de Heilig Bloedstichting houdt in kasteelpark Stapelen. Foto: Peter Kasbergen, 2023 | eigen collectie.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Liefhebbers van rock & roll muziek, kwamen zaterdagavond aan hun trekken in de tent in het Concordiapark in Liempde. Daar traden The Explosion Rockets op. De band bracht hits van Elvis, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry en vele anderen.
Explosion Rockets zorgen voor swingende start Rock en Rollend Liempde Cultuur 6 uur geleden
De jeugdleden van TS Dekker gingen afgelopen week op voor hun halfjaarlijkse kubexamens.
Leden TS Dekker niveau hoger na kubexamens Sport 8 uur geleden
De jeugdspelers van team JO9-1 van RKSV Boxtel zijn kampioen geworden in de hoofdklasse.
Jeugdkampioenen RKSV Boxtel spelen nog tegen Engelse ploeg Sport 9 uur geleden
Een blik op Lseven. De nieuwe beachclub in park Molenwijk opent woensdag 2 februari
Netwerkavond voor ondernemers bij Lseven Zakelijk 11 uur geleden
Logo
Afbeelding
Schaakmat Jeugd 13 uur geleden
Rinie Plantema (links) en Cis Vissers, voormalig ambassadeur van stichting KiKa, in de dwarsdeelschuur vol spullen voor de verkoop tijdens een eerdere editie van de garagesale.
Garagesale in Esch levert 1.200 euro op voor KiKa Algemeen 14 uur geleden
Logo
Met enige regelmaat is regen spelbreker tijdens de Heilig Bloedprocessie. Hier schuilen de dragers van het schrijn met de Heilig Bloeddoek in en bij een abri aan de Mgr. Wilmerstraat. Even later werd bekend dat de stoet ontbonden werd.
Bloedprocessie gaat altijd door. Oók als het regent Cultuur 18 mei, 14:00
One Two Trio viert net als fanfare Concordia een jubileum, al komen de drie Boxtelaren met dertig jaar bestaan nog niet bijna aan het 150-jarig bestaan van de Liempdse vereniging.
Een, twee, drie dagen feest in Liempde met fanfare Concordia Cultuur 18 mei, 12:00